Engelli Memur Alımı ve Şartları

Devlet kadrosunda görev almak isteyenler için Engelli Memur Alımı ve Şartları nelerdir. Engelli memur olmak için engelli raporunun kaç olması gerekir. Engelli Memur Sınavı (EKPSS) ne zaman yapılacak. Engelli memur olabilmek için kaç puan almak gerekir. Lise mezunu engelli memur alımı, Önlisans mezunu engelli memur alımı ve Lisans mezunu engelli memur alımı şartları hakkında tüm merak ettikleriniz.
Engelli Memur Olma Şartları
Sağlık sorunları nedeni ile rapor vermeye yetkili sağlık kuruluşlarından alınan engelli raporuna sahip olanlara pozitif ayrıcalık yapılmaktadır. Sağlık sorunları doğuştan olabileceği gibi daha sonradan da gelişebilir. Hastalık, kaza vb. nedenlerden dolayı belirli bir uzuv kaybı yaşayanlar veya ilaç tedavisi ile hayatını devam ettirecek olanlar bu raporu almak için başvuruda bulunabilir. Fiziksel, işitsel, görme, zihinsel, konuşma ve ruhsal rahatsızlıklarını rapor ile belgeleyenler engelli olarak sınıflandırılır.
Kendi rahatsızlığı ile ilgili sağlık kuruluşundan alınacak olan engelli oranının % 40 ve üzerinde olması halinde engelli haklarından yararlanılır. Sosyal Devlet anlayışı içerisinde bu rapora sahip olanlara bir takım ekstra hakların verildiği bilinmektedir. Bu haklardan birisi olan Engelli Devlet Memuru olmak isteyenler için taşınması gereken şartlar ve yapılması gerekenleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Engelli Memur Alımı ve Şartları olarak belirtilen ana başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 18 yaşından büyük olmak
- En az İlköğretim okulu mezunu olmak
- Engelli sağlık raporuna sahip olmak (en az % 40 ve üzerinde)
Engelli Memur Olma Sınavı EKPSS
Devlet kadrosunda görev almak isteyenler bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memuru kanununa göre belirlenmiştir. Lise, Önlisans ve Lisans mezunu olan engelli vatandaşlarımız sınav uygulamasına tabi olarak işlem görmektedir. İlk okul mezunları ise kura sistemi ile görev alabilirler. Yani ilköğretim mezunları dışında kalan tüm engelliler EKPSS sınavına girmek zorundadır.
2 Yıl geçerliği olan bu sınavda başarılı olabilmek ve tercih yapabilmek için de en az 60 ve üzerinde bir puan alınması gerekmektedir. Mezun olunan okul türüne ve engel durumuna göre farklı sınav uygulamasının yapıldığı bu sınava başvuru yapacak olanlar;
- işitme
- görme
- zihinsel engelli ve
- genel
olmak üzere 4 farklı ana başlık altında değerlendirilir. Engelli raporunuzda belirtilen engel durumuna göre bu gruplardan birisine göre sınav başvurusu yapılır.
İlköğretim Mezunu Engelli Memur Alım Şartları
Yukarıda da belirttiğimiz gibi mezun olunan okul türüne göre sınav veya kura uygulaması uygulanmaktadır. Kura ile engelli memur alımı yapacakları ilköğretim mezunu olmaları gerekir. Sadece bu okul mezunları sınava girmeden sadece kura ile ataması yapılır. EKPSS sınav başvuru tarihleri arasında ilköğretim mezunları da alım yapılacak olan kadrolar için tercih yaparak atanmak istedikleri kadro için kura seçimine katılabilirler.
Lise Mezunu Engelli Memur Alım Şartları
Engelli kadrosunda görev almak isteyen lise mezunu engelliler EKPSS sınavına başvuruda bulunması gerekir. Yapılan sınavdan tercih yapabilmek için en az 60 ve üzerinde puan alınması gerekmektedir. Bunun ile birlikte tercih kılavuzunda belirtilen alan ve okul türlerine uygun bir tercih yapılması gerekir.
Lisans ve Önlisans Mezunu Engelli Memur Alım Şartları
Lise mezunlarında olduğu gibi lisans ve ön lisans mezunları da sahip oldukları engel durumuna göre sınav başvurusunda bulunurlar. Yapılan sınav sonucunda açılan kadrolara uygun alan ve okul türü ile uyuşan tercihler yapılır. Alım yapılacak olan engelli memur kadrosuna ataması yapılanlar belirtilen tarihler arasında istenilen evraklar ile başvurularını tamamlamak zorundadır.
Özel sektörde olduğu gibi Devlet Kadrosunda da belirtilen oranlarda engelli çalıştırmak zorunludur. Özel iş yerlerinde bu oran % 3 olarak belirtilmektedir. Devlet kadrosunda engelli memur alımı için ayrılan kontenjan ise % 5 olarak belirtilmektedir. Yani her 100 memurun en az 5 tanesi engelli olmak durumundadır. Bu da devlet memuru alamı yapıldığı her dönemde belirli oranlarda engelli memur alımının yapılmak zorunda olduğunu belirtir. Her yıl düzenli olarak engelli memur alımı yapılmakta olup isteyenler 2 yılda bir yapılan engelli sınavına başvuruda bulunabilir. Bunun ile birlikte yapılan EKPSS sınavından aldığınız puan ile 4 yıl boyunca alım yapılan kadrolar için başvuruda bulunabilirsiniz.
Devlet kadrosunda görev almak istemeyen ve kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlarımızı da bir çok destek verilmektedir. Kendi işini kurmak isteyen engelliler için hibe ve faizsiz kredi desteği verilmeye devam ediliyor. Sizde kendi işinizi kurmak adına bir arayış içerisindeyseniz Engellilere Dükkan Açmak İçin Devlet Hibesi başlıkla yazımızı okuyarak konu hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış.