Arıcılık Nasıl Yapılır

Ülkemizde on binlerce kovan ile arıcılık faaliyeti yapılmaya devam ediliyor. Ülke olarak en büyük avantajımız tüm bölgelerimizde arıcılık faaliyetinin yapılabilir olmasıdır. Bu neden ile bu alanda yeni girişimde bulunacak olanlar Arıcılık Nasıl Yapılır sorusuna doğru cevap bulmalıdır. Bu işe başlamadan önce yeteri kadar bilgi sahibi olmayanlar maalesef arı ölümleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu ve buna benzer büyük sorunlar ile karşı karşıya kalmadan bal ve diğer arı ürünlerini elde etmek için bu işe başlamadan önce bilinmesi gereken genel bilgiler bulunmaktadır. Sizde Arıcılık Nasıl Yapılır diye araştırma yapmadan arıcılığa başlamamalısınız.
Arıcılık Nerede Yapılır?
İlk defa arıcılık faaliyetin bulunacak olanların en sık sorduğu soru bulunduğu bölgede arıcılık yapılıp yapılmayacağı olmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ülkemiz bu konuda oldukça şanslı bir coğrafi konuma sahip. Yaz aylarının tüm ülke genelinde tam anlamıyla yaşanıyor olmasının yanında bitki çeşitliliği bakımından da zengin olması bu işin her yerde yapılabilirliğini kanıtlamaktadır. Bunun ile birlikte maalesef yanlış uygulamalar ve hatalı ilaç kullanımı sonucunda milyonlarca arı ölümü gerçekleşmektedir. Bilindiği üzere kendi doğal hayatına karışılmadı zaman yaşamını kendiliğinden devam ettirebilen bu canlılar hatalı yetiştiriciler nedene ile ölmektedir. Bu neden ile bu canlıların hayatına saygı duyulması adına bu işe başlamadan önce muhakkak belirli kural ve kavramları öğrenelim.
Dünya genelinde bitki çeşitliliği türünden en zengin ülke olmamazı rağmen maalesef yeteri kadar bal ve diğer arı ürünlerini elde edememekteyiz. Bunun nedenini yukarıda belirttik. Yeteri kadar bilgi sahibi olmayan arıcılar ve bu tür ürünlerin pazarını oluşturamamak. Bu nedenlerden dolayı dünyanın en kaliteli balını üretmiş olmamıza rağmen pazarlayamıyor ve tüketici ile buluşturma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu kısa hatırlatmadan sonra ilk defa arıcılık yapmak isteyenlere altın değerinde bilgiler vermek istiyorum.
Arıcılığa Başlangıç Nasıl Yapılmalı
Belirli bir düzende olmasını istediğimiz arıların doğal hayatına istediğimiz gibi müdahale edemeyiz. Arının bal veya yavru yapmasında yardımcı olabileceğimiz gibi bazı kuralları da aşmamamız gerekmektedir. Bu neden ile neyin doğru olduğunu neyi yapmamamız gerektiğini öğrenmemiz gerekmektedir. Bunun için en iyi yöntem bu işe başlamadan önce bu iş ile ilgili eğitim almak olacaktır. Ülkemizde neredeyse her yerde arıcılık ile ilgili kurslar verilmektedir. Bunlar Halk Eğitim Müdürlükleri tarafından düzenlenmekte olup katılım tamamen ücretsizdir. Sizde Arıcılık Nasıl Yapılır sorusuna en doğru cevabı bu kurslarda bulabilirsiniz. Arıcılık yapmak isteyenlerin bu kurslara katılarak arıcılık belgesine sahip olması bu işin olmazsa olmazları arasındadır. Herhangi bir olumsuzluk durumunda bu belgeye sahip olmayanlar sıkıntı yaşamaktadır. Sunun ile birlikte bu iş için verilen desteklere başvuruda bulunmak adına da bu belgenin elinizde bulunması gerekir. Bunun yanında bu iş için yayınlanmış kitapları temin edebilir ve okuyarak bilgilerini hem taze tutabilir hemde kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunun ile birlikte imkanı olanların bu işi yapan birisinin yanında başlamadan önce staj yapması tavsiye edilmektedir. Eğere sizinde böyle bir imkanınız varsa bunu muhakkak değerlendirmelisiniz.
Arıcılık yapmak isteyen bir kişinin bu bilgileri temin etmeden önce yapması gereken hayati bir işlem bulunmaktadır. Bu da arı sokmalarına karşı herhangi bir alerjisinin olup olmadığını test ettirmesidir.Bu test bütün Devlet Hastanelerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu testi yaptırmadan önce kesinlikle arıcılığa başlamayınız. Ne olursa olsun hiç bir şey insan sağlığından daha önemli değildir…
Arıcılığa Kaç Kovan Arı İle Başlanmalı
İlk defa arıcılık yapacak bir kişinin bu işe hemen on binlerce lira ile başlaması pek mantıklı değildir. Öncelikle bulunduğu bölgeye uygun olan arı cinsini belirlemelidir. Hangi tür bal (Çiçek, Çam, Kestane, Pamuk, Ayçiçeği vb.) elde etmek istediğini belirlemeli ve buna göre arı seçimi yapmalıdır. Bunun ile birlikte arıcılık için gerekli olan malzeme seçimini konunun uzmanlarından tavsiyeler alarak temin etmelidir. Bu küçük ayrıntılardan sonra belirtmek gerekirse Arıcılık Yapmak İsteyen bir kişinin ilk başlarda 3 ile 5 kovan arasında bir arı kolonisi ile başlangıç yapması tavsiye edilmektedir. Arıların bakımını yapmak ve ilk etap da fazla bir sermayeye ihtiyaç olmaması adına bu yeterli olacaktır. Zaman ile bu işi yapmaya karar verenler veya denemesinde başarılı olanlar arı kolonisi sayısını kendisine göre artırabilir.
Bir Kovan Arı Ne Kadar Bal Verir
Arıcılığa başlamak isteyenlerin bir çoğu bu işe bir kovandan kilolarca bal elde edildiğini duyduğu için heveslenir. Bir kovan arıdan 40 ile 50 kilogram bal alırsam ve bu balı 50 ile 100 TL. arasında satarsan şu kadar kazanırım ve çok iyi para 🙂 Bir çok arıcılık hevesi bu neden ile başlamaktadır. Eminim sizinde çevrenizde arıcılık yapan birisi bulunmaktadır. Kim bu kişiden bal alsa veya arıcılık muhabbeti yapsa ilk sorduğu soru bir kovan arı ne kadar bal verir? Gelen cevaba göre de az önce bahsettiğimiz hesabı kafasından yapar yapar da bu işin zorluğu ve diğer giderlerini hiç hesaba katmaz. Her hayvancılık işinde olduğu gibi muhakkak arıcılık işinde de belli başlı gider kalemleri bulunmaktadır. Bu kalemleri hesaplamadan bu işten kazanacağınız parayı da hesaplayamazsınız. Bu kısa hatırlatmadan sonda bir koloni arının ne kadar bal verdiğinden bahsetmek istiyorum.
Arıcılık yapmak isteyen bir kişi nerede ve hangi balı alacağına karar vererek az çok ne kadar bal elde edebileceğini tahmin edebilir. Ayçiçeği tarlalarının yanında bu işi yapacak olan bir arıcı kovan başına 50 kilogram ile 100 kilogram arasında bal alabilir. Verimli bir sezonda nektar akımının iyi olduğu bir dönemde kestane balı almak isteyen bir arıcı 10 kilogram ile 30 kilogram arasında bal alabilir. Aynı şekilde nektar akımının bol olduğu bir dönemde çiçek balı çalışan bir arıcının arıları 20 kg. ile 50 kg. arasında bal yapabilir. Yani kısacası arıcılık yapılan yer, iklim, nektar akımı ve arının o sezon ki durumuna göre bu değişkenlik gösterebilir. Hatta bazı dönemlerde arıcılar arılarından hiç bal alamayabilirler. Nektar akımı çok zayıf olduğu veya arının çalışmak için yeteri kadar nüfusu olmadığı dönemlerde arı kendi yiyeceğini bile bulmakta zorlanabilir. Bunun için bu işe başlayacak olanlar her yıl aynı miktarda bal alma fikrini kafalarından çıkarmalıdır. Bazı yıllarda çok iyi bal alabilirken bazı dönemlerde hiç bal elde edemeyebilirler.
Arıcılık Ne Kadar Kazandırır?
Arıcılık Nasıl Yapılır sorusundan sonra bu işin ne kadar getirisi olduğu da bir o kadar merak konusudur. Yukarıda belirttiğimiz gibi bir arı kovanından alınacak bal miktarı bölgeye, iklim koşullarına, arının durumuna ve dış etkenlere gire değişiklik göstermektedir. Ama yine de ortalama olarak bir rakamdan bahsetmek gerekirse bir kovan arıdan 500 lira ile 2 bin lira arasında bal getirisi olabilir. Tabi ki arıcılık yapacak olan bir kişinin tüm geliri baldan olmaktadır. Bunun yanında başta polen olmak ile birlikte, arı sütü, arı zehri ve propolis üretimi sayesinde geliri artmaktadır. Bu neden ile arıcılık yapmak isteyen bir kişinin sadece bal elde etmeye odaklanmaması gerekmektedir. Bu belirttiğimiz ürünlerinde elde edilmesi kazancınızı büyük oranda artıracağı için bu konular hakkında da belgi sahibi olunmalıdır.
Arcılık faaliyetinde bulunacaklar veya bu faaliyette bulunup da işini büyütmek isteyenler devlet arıcılık desteği veya bankadan arıcılık kredisi başvurusunda bulunabilirler. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak ve arıcılık kredisi faiz oranlarını öğrenmek isteyenler Arıcılık Kredisi Veren Bankalar başlıklı yazımızı okuyabilirler.
Henüz yorum yapılmamış.