Arıcılık Hangi Bölgede Yapılır

Arıcılık nerede yapılırsa daha fazla bal alınır? En çok bal veren arı cinsi hangisi. Arıcılık yapmak isteyenlerin sahip olması gereken belgeler nelerdir? Kimler arıcılık yapabilir? Arıcılık yapmak için verilen devlet destekleri nelerdir. Bankaların arıcılık yapmak isteyenlere verdiği arıcılık kredisi şartları nelerdir? Arıcılık yapmak isteyenlerin bilmesi gerekenler veya merak edilen soruların cevaplarını; Arıcılık Hangi Bölgede Yapılır? başlığı ile paylaşıyoruz. Sizde aşağıda belirtilen bilgiler dahilinde arıcılığı daha verimli bir şekilde yapabilirsiniz.
İlk Defa Başlayanlar İçin Arıcılık
Arıcılık yapmak binlerce kişinin aklından geçen eğlenceli ve bir o kadar meşakkatli bir iş olarak bilinir. Arı beslemek ve bunun sonucunda başta bal olmak üzere arı ürünleri elde etmek bir çok kişinin hayalidir. Bu canlının ürünlerinin insan vücuduna olumlu etkilerini bilmeyen yoktur. Ayrıca bu tür ürünlere olan ilginin her geçen gün artması bir çok kişinin bu işi yapmak için bir neden olarak belirtilebilir. Bununla birlikte düşük sermayeli iş fikirleri arasında ilk sıralarda yer alan; arıcılık veya arı yetiştiriciliği bu nedenden dolayı her geçen gün artan bir ilgi ile karşı karşıyadır. Özellikle kırsal alanda yaşayanlar bu işe daha fazla ilgi göstermektedir. Bununla birlikte son dönemde neredeyse her bölgemizde bu işi yapmak isteyenlerin talepleri karşısında düzenli olarak arıcılık kursları açılmaktadır. Sizde bir başlangıç olarak bu kurslara katılabilir veya arıcılık için gerekli olan belgeleri buradan temin edebilirsiniz.
İlk defa arıcılık yapacak olanları bir takım zorluklar beklemektedir. Bilindiği üzere bir canlı ile uğraşmak istenildiğinde o canlının bir takım özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Nasıl bir koyun yetiştiriciliği yapacak olanın bu koyunlar hakkında beslenme, barınma, hastalık ve çevre etkileri hakkında bilgi sahibi olması gerektiği gibi arıcılık yapanların da bu konularda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu da en güzel bu tür eğitimlerin verildiği kurslar ve bu işi yapanların yanında; bir belirli bir dönem staj görmeleri gerekmektedir. Bu meslek hakkında bilgi sahibi olmayanların bir kovan almadan önce muhakkak bu iki eğitimi gerçekleştirmelidir.
Arıcılık Nasıl Yapılır
Arıcılık Hangi Bölgede Yapılır sorusu kadar önemli olan bir soru; da arıcılık nasıl yapılır veya arıcılık nasıl yapılmalıdır? Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu konu hakkında bilgi sahibi olmayanların eğitim almaları bu işi yapanların yanına giderek bu işin pratik bilgisini öğrenmeli ve arıcılık hakkında makale veya kitap okuyarak konu hakkındaki bilgisini artırması gerekmektedir. Ben arıcılık yaparım diyerek bir kaç kovan arı almak bu işi yapmak değildir. Bilindiği üzere ilk bahar dönemi, bal dönemi ve bal sonu dönemi ile birlikte kış döneminde yapılması gereken; birbirinden farklı uygulamaları bilmeniz gerekmektedir. Bu nedenle ben bir kaç kovan arı alayım kırsal bir alana veya bahçemin bir köşesine bu kovanları koyayım; onlar çalışır bana bal yapar diye düşünmemeniz gerekmektedir.
Bulunduğunuz bölgeye uygun arı seçimi, hangi tarz kovan ve çıta kullanmanız gerektiğinin yanında; Arıcılık Hangi Bölgede Yapılır sorularına da cevap bulmanız gerekmektedir. Bu nedenle bu işi yapmak isteyenlerin öncelikli işi bu konu hakkında bilgi sahibi olmaları; bulunduğu bölgedeki arıcılar ile tanışıp biraz pratik yapması ve en önemlisi arı sokmalarına karşı alerjisinin olup olmadığını belirlemesi gerekmektedir. Bu konuda eğer arı sokmalarına karşı bir alerjiniz varsa bu işe başlamayın.
Arıcılık Nerede Yapılmalı
Ülkemiz arıcılık yapmak için en uygun ülkelerin başında gelmektedir. Mevsim geçişlerinin tam olarak yaşandığı ülkemizde nektar akımları oldukça verimli geçmektedir. Birbirinden farklı milyonlarca çiçek, bitki ve ağaçlardan alınan ballar dünyanın en kaliteli balları arasında gösterilmektedir. Arıcılık yapmak isteyenlerin bu işi; hangi bölgede yapmak istedikleri alacakları balın türünü de belirleyen en büyük etkidir. Çiçek balı, ayçiçeği balı, pamuk balı, kestane balı, çam balı gibi bal türlerinden; hangisi için arıcılık yapılacak ise ona göre bölge ve arı cinsi seçimi yapılmalıdır.
Bilindiği üzere arılar yetiştirileceği bölgeye göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle arıcılık yapılacak bölgeye göre farklı cins arı belirlenmek zorundadır. Bununla birlikte yapılacak olan bölgede yetiştirilen bitki ve ağaç yapısına göre de arı cinsi belirlenmektedir.
En İyi Arıcılık Nerede Yapılır
Arıcılık Hangi Bölgede Yapılır diye araştırma yapanların dikkat etmesi gereken; yukarıda da belirttiğimiz gibi hangi tür bal elde etmek istediğidir. Kestane ağaçlarının çok olduğu ormanlık bir alanda arıcılık yapmak isteyenlerin kestane balına çalışması kadar doğal bir şey olmayacaktır. Bununla birlikte çiçek popülasyonu çok olan bir bölgede ise çiçek balına çalışmak en doğru tercih olacaktır. Bu nedenle arıcılık yapılacak olan bölgenin belirlenmesi; sizin de ne tür arıcılık yapacağınızı belirleyecektir.
En çok balı nasıl alırım veya en çok bal verimi olan bölge hangisi sorusundan önce; arıcılık yapacak olanların yaptıkları işi doğal bir şekilde yapmaya çalışmalıdır. Sadece bal elde etmek değil bunun yanında diğer arı ürünlerini de elde etmeye çalışmalıdır. Arı sütü, polen, propolis gibi değerli ürünleri de elde etmek için girişimde bulunmak; hem kazancınızı artıracaktır hem de bu işi daha çok sevmenizi sağlayacaktır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ülkemiz arıcılık yapmak için oldukça elverişli bir konuma sahiptir. Arıcılık Hangi Bölgede Yapılır diye soranlar için de; Ülkemizin her bölgesinde rahatlıkla arıcılık yapabilirsiniz cevabını verebilirim. Doğru veya düzenli bir şekilde yapılacak arı faaliyetleri sizin de iyi bir kazanç elde etmenize yardımcı olacaktır.
Türkiye 2022 Bal Verim Haritası
Ülke genelinde ortalama 8 milyonun üzerinde kayıtlı kovan ile arıcılık faaliyeti yapılmaktadır. Dünya genelinde ise 90 milyonunun üzerinden kayıtlı arı kovanı ile arıcılık yapıldığı belirtilmektedir. Dünyada bu kovan sayısı ile ortalama 2 milyon ton bal elde edilmektedir. Ülkemizdeki 8 milyon kovan ile elde edilen bal miktarı ise 110 bin ton olarak belirtilmiştir. Dünya genelinde bir kovan arıdan ortalama 45 kilogram bal elde edilirken bu rakam Ülkemiz için bu rakam 60 kilogramlara kadar çıkabilmektedir. Bu denli verimli bir iklim veya bitki örtüsüne sahip olduğumuz için bunu değerlendirmeliyiz. Bu kapsamda ülkemizde en çok arıcılık yapılan veya en çok bal elde edilen ilk 10 ilimizi sıralamak gerekirse;
- Ordu
- Muğla
- Adana
- Sivas
- Aydın
- İzmir
- Balıkesir
- Mersin
- Bitlis
- Antalya
Henüz yorum yapılmamış.